Můžu pracovat na mateřské?

Dnes pro vás mám další stručný článek k tématu práce na mateřské z rubriky Rady mámy superhrdinky, ve které sdílím konkrétní krátké informace vždy na jedno téma. Značka: bez zbytečné omáčky, tak aby vás to zbytečně nezahltilo.

Pojďme se podívat na nejčastější otázky k přivýdělku na mateřské…

I když pobíráte peněžitou pomoc v mateřství, můžete si přivydělat.💰💸

Má to ale pár háčků!🔎

1️⃣ Nesmíte pracovat u svého zaměstnavatele na stejné pozici, ze které vám plyne peněžitá pomoc v mateřství a to ani na zkrácený úvazek nebo na jakoukoliv z dohod (dohoda o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti).

2️⃣ Stejnou pozici můžete vykonávat u jiného zaměstnavatele, pokud s tím Váš současný zaměstnavatel souhlasí.😊✔️

Na souhlas vašeho současného zaměstnavatele se nemusíte ptát, pokud pracujete například ve školství nebo jako vědkyně.

U svého zaměstnavatele pracovat můžete, ale musíte vykonávat jinou pozici.💡📳

3️⃣ A co práce v šestinedělí?❗️

V tomto se výklad zákona různí. V rámci ochrany zdraví ženy je šest týdnů nutná doba pro rekonvalescenci ženy a proto by ji neměla být umožněna práce. Naproti tomu inspektorát práce se přiklání k tomu, že pokud je to nutné, tak žena pracovat může.🤷‍♀️

4️⃣ A co výše přivýdělku, je nějak omezená?

Není. Můžete si vydělat, kolik chcete.

Panujte mýtus, že je nutné dodržet limit výdělku do 10 000 Kč/ měsíčně. Pokud si budete u svého zaměstnavatele přivydělávat na DPP (dohodu o provedení práce) a vyděláte si do této částky, tak jste pouze osvobozena od plateb zdravotního a sociálního pojištění. Nad výdělek 10 000 Kč (tedy od 10 001 Kč včetně) už se pojištění hradí ale stále platí, že si můžete vydělat kolik chcete.

Pokud budete mít podepsané prohlášení, tak vám například při hrubé mzdě 10 000 Kč sleva na poplatníka pokryje vypočtenou daň a ve výplatě dostanete celých 10 000 Kč.

Jak se liší práce na mateřské a rodičovské? Podívejte se na webinář o rodičovské dovolené.

Vyvstaly vám k práci na mateřské nebo rodičovské nějaké otázky?

Jaký druh smlouvy je pro vás nejvýhodnější? Můžu při pobírání mateřské podnikat? Jak začít podnikat a co je k tomu všechno potřeba?

Pojďte si udělat jasno na konzultaci a bez obav vydělávejte.

 

 

Jsem koučka a mentorka osobní produktivity a minimalismu. Naučím vás návyky pro práci i rodinný život, které vám přinesou více osobní svobody. Představte si, jaké by to bylo, kdybyste si práci nenosili domů a uměli pořádně vypnout a vychutnat si chvilky volna?  Něco o mně si můžete přečíst tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.